Steelwratjes (fibromen) zijn geen echte wratjes maar kleine goedaardige bindweefselgezwellen. Ze zijn meestal huidkleurig maar kunnen ook bruinachtig zijn.

Middels elektrocoagulatie worden de steelwratjes verwijderd. Het verwijderen is vrijwel pijnloos. Wat overblijft is een klein korstje dat na een aantal dagen verdwijnt.

Ondanks de naam behoren steelwratjes niet tot de wrattenfamilie. Ze worden namelijk niet veroorzaakt door een virus – zoals echte wratjes – maar ontstaan spontaan. De medische naam voor steelwratjes is fibromen. Andere namen zijn skin-tags (huidaanhangsels) of acrochordon.

Steelwratjes zijn goedaardige bindweefseltumoren die een voorkeur hebben voor het gezicht (de oogleden), de hals, de oksels en de liezen. Ze zien eruit als slappe bobbeltjes op uw huid, soms letterlijk op een steeltje. Meestal hebben ze dezelfde kleur als uw huid of zijn ze lichtbruin. Ze komen veel voor, bij zowel mannen als vrouwen, af en toe zelfs met tientallen tegelijk.
Hoe fibromen precies ontstaan is nog onduidelijk. Vooralsnog is er dan ook niets wat u kunt doen om ze te voorkomen. Wat eventueel een rol kan spelen is:

  • Genetische aanleg
  • Leeftijd – ze komen alleen voor bij volwassenen
  • Overgewicht
  • Hormonen – veel vrouwen krijgen ze na de menopauze
  • Schuring tegen kleding
  • Contact met sieraden

Hoewel steelwratjes geen gevaar vormen voor de gezondheid, laten veel mensen ze toch verwijderen. Vooral als ze op duidelijk zichtbare plaatsen zitten of als het er meerdere bij elkaar zijn, kunnen fibromen heel ontsierend zijn. Bovendien kunnen ze irriteren, vooral in de liezen en in de oksels.

Behandeling al vanaf  €50,-